Upeisiin merellisiin maisemiin Sompasaareen kohonnut asuinrakennus on yksi Firan ryhmärakennuttamiskohteista. Ryhmärakennuttamisen toimintamallin mukaan rakennuttajina ovat tulevat asuntojen omistajat, joiden myötä kukin asuntotyyppi on ryhmässä edustettuna. Osakkaat saavat ryhmärakennuttamiskohteessa normaalia laajemmat vaikutusmahdollisuudet asuntojen huonejaoissa ja materiaalivalinnoissa. Tämä mahdollistaa asunnon omistajien todellista tarvetta vastaavan lopputuloksen, jonka toteutuksesta vastaavat suunnittelijat ja urakoitsijat. Rakennuttajatoimisto Valvontakonsulttien rakennustyönvalvoja Aleksin mukaan ryhmärakennuttamisessa on tärkeää, että osapuolet otetaan tiiviisti mukaan hankkeeseen ja projektiryhmän päätösvaltaisiksi jäseniksi heti alusta lähtien. Rakennustyönvalvojan tehtävänä on toimia rakennushankkeella tilaajan etujen valvojanaja varmistaa, että rakennustyöt etenevät aikataulussa ja tehtyjen suunnitelmien mukaisesti. ”Valvojan rooli ryhmärakennuttamiskohteessa on merkittävä. On tärkeää, että hankkeella toimii urakoitsijasta riippumaton valvoja, jolla on osaamista ja näkemystä rakentamisesta ja rohkeutta ohjata toimintaa”, kertoo tilaajan edustaja Teemu Nyström.
Aleksin arki hankkeen parissa koostuu viikoittaisista työmaakäynneistä, joiden yhteydessä hän tarkistaa työmaan tilanteen ja vertaa tehtyjä työvaiheita suunnitelmiin sekä sovittuun laatutasoon. Mahdollisia poikkeamia hän selvittää tavallisesti yhdessä vastaavan työnjohtajan kanssa ja tarvittaessa neuvottelee tilaajan edustajien kanssa. Teemu Nyström pitää tärkeänä, että mahdollisista työmaan ongelmista viestitään tilaajan edustajille avoimesti ja mahdollisimman nopeasti, jotta tilanteita päästään ratkomaan viipymättä. Valvontaraportteja koostetaan myös tietyin aikavälein, joissa käydään läpi työmaan tilannetta, aikataulua ja laatupoikkeamia korjausehdotuksineen. Noin kuuden viikon välein pidettävissä työmaakokouksissa käydään läpi töiden edistymistä ja sovitaan mahdollisista korjaavista toimista. Tarpeen mukaan otetaan myös suunnittelijat mukaan ja hienosäädetään suunnitelmia. Muutos- ja lisätyöpalaverit ovat erikseen parin viikoin välein. ”Rakennustyönvalvoja toimii yleensä hankkeen päävalvojana, jolloin työhön sisältyy myös muiden valvontojen koordinointia ja osallistuminen tarvittaessa ongelmatilanteiden ratkaisuun talotekniikan osalta muiden valvojien kanssa”, kertoo Aleksi. ”Tässä hankkeessa työ sisältää myös työmaapäiväkirjojen hyväksyntää ja kustannusten hallintaa maksuerien ja yhtiölainan hyväksymisen kautta”, hän lisää.
Rakennushanke on edennyt loppusuoralle ja tulevat asukkaat ovat jo päässeet katsomaan uusia asuntojaan A-rapun osalta. Valvojan näkökulmasta vuorossa on vielä vastaanottovaiheen tarkastukset ja virhe- ja puutelistausten teko urakoitsijoille. Viimeisten korjausten jälkeen tehdään vielä jälkitarkastukset. Sen jälkeen, kun virheet- ja puutteet todetaan vähäisiksi tai niitä ei ole urakka vastaanotetaan ja asukkaat pääsevät muuttamaan tuliteriin asuntoihinsa. Aleksille kohde on ollut mieluisa ja ryhmärakennuttamiskonseptin myötä uusia rakentamisen näkökulmia tuova hanke. Mielenkiintoista on ollut myös hankkeessa toteutettu nykyaikainen energiaa säästävä talotekniikkaratkaisu sunZEB. ”Nuoresta iästään huolimatta Aleksi on hoitanut valvojan tehtävää varsin mallikkaasti. Hänen työnjohtokokemuksensa sekä avoin suorapuheisuus ja rohkeus puuttua epäkohtiin ovat niitä eväitä, joita tehtävässä on tarvittu”, Teemu Nyström kehaisee.
Teemu Nyström pitää valvojan tuottamaa arvoa rakennushankkeella merkittävänä. Urakoitsija tekee varsinaisen suorituksen, mutta valvoja varmistaa, että lopputuloksena saadaan laatutavoitteiden mukainen turvallinen, terveellinen ja toimiva rakennus ja hyvät kodit ihmisille. Valvojan valppaiden silmien ja tehokkaan puuttumisen avulla voidaan säästyä kalliilta ja työläiltä virheiltä rakennustyömaan edetessä. Omassa työssään Aleksi arvostaa sen itsenäisyyttä ja joustavuutta. ”Pidän siitä, että voin suunnitella työviikkojen aikataulun pitkälti itse ja työ on liikkuvaa eri työmailla”, hän kertoo. Oma työ pysyy kiinnostavana erilaisten hankkeiden myötä, joissa saa kartutettua kokemusta monipuolisesti ja oppimaan jatkuvasti uutta. ”Tässä työssä korostuu myös sen asiakaspalvelullinen luonne ja eri toimijoiden kanssa pääsee tekemään laajasti yhteistyötä. Se on motivoivaa”, kertoo Aleksi. Onnistunut lopputulos tuo aina kipinää omaan työhön.